rené van dam

woont en werkt in Zaltbommel.

Opleiding:
NIMETO Utrecht 1974.
Academie voor Beeldende Vorming Tilburg 1981.

Gewerkt als docent Beeldende Vorming en Kunst-Coördinator aan Cambium College Zaltbommel.

Eigenaar van Atelier en Galerie René Van Dam.
Mede organisator Kunstrondje Zaltbommel.
Initiatiefnemer Kunstrondje Zaltbommel XXL

Mijn beelden modelleer ik naar de natuur. Wat ik zie, leg ik op een snelle en directe manier vast in was. Zou ik later, zonder model, nog wat proberen te versterken, dan verliest het beeld zijn kracht, zijn eigenheid. De spontaniteit waarborgt de weergave van de spanning die ik waarneem in de houding van het model. Ik bouw het beeld op met dunne plakjes was, waardoor een steeds wisselende schaduw het beeld extra dynamiek geeft. De opbouw in plakjes suggereert het zware brons lichter dan het is. Gezichten laat ik achterwege, ze zouden afbreuk doen aan de onafhankelijkheid van mijn beelden. Ik speel met de verhoudingen, laat er mijn fantasie op los, overdrijf wat ik zie. Hierdoor ontstaan de kenmerkende lange benen.

Ontrafeling om te komen tot de kern van dingen is voor mij heel wezenlijk. Luchtigheid en eenvoud in thema’s en in uitvoering weerspiegelen mijn kijk op het leven. Ik probeer mezelf niet te serieus te nemen, tevreden te zijn met het kleine, het simpele.

Door toevoeging van elementen als b.v. dieren of karretjes ontstaan nu langzaam verhaaltjes. Uiteraard met een knipoog.

Werk ik met klei dan bouw ik het beeld op met hompen materiaal, welke ik met een stuk hout in vorm sla. Bij het verfijnen worden de slaghoutjes dunner. Mijn keramiek werk ik af door RAKU stook, vaak ook laat ik de klei in zijn natuurlijke kleur.

Tussen werken met was of klei is er een verschil in dynamiek maar niet van inzicht. Naast ruimtelijk werk maak ik ook twee dimensionaal werk.

In mijn schilderijen vertel ik een verhaal, vaak geïnspireerd door de sfeer die uitstraalt van oude muren en geschriften; vergankelijkheid. Soms maak ik kleine abstracte schilderijtjes, die als korte gedichtjes, iemands gevoel proberen te raken.

Werken in privé collecties en bedrijven in Nederland, België, Marokko, Frankrijk, Duitsland, Canada en Amerika.